Bouře na Jičínsku 27. 5. 2000

V odpoledních hodinách v sobotu 27. května 2000 se přehnala nad severozápadní částí okresu větrná smršť, o které pamětníci tvrdí, že byla nejsilnější, jakou kdy pamatují. Přes den bylo dusné počasí a formování oblačnosti napovídalo, že dojde k výrazné změně. Bylo také možné očekávat silnější bouři z toho důvodu, že přes měsíc v podstatě nepršelo a byla na květen nezvyklá vedra.

Bouře postupovala přibližně po trase Sobotka – Vesec – Libošovice – Roveň – Újezd pod Troskami – Semínova Lhota a dále směrem na Lomnici nad Popelkou, kde způsobila mnohem větší škody na majetku. Na území našeho okresu k větším majetkovým škodám nedošlo s výjimkou obce Újezd pod Troskami, kde došlo k lokální záplavě způsobené přívalovými dešti a k odklízení musela být použita těžší mechanizace. Mnohem větší škodou jsou však poničené stromy, mezi kterými se bohužel nachází i legendární strom Českého ráje – Semtinská lípa, která byla zcela zničena.

Nemáme bohužel zatím žádné snímky přímo z bouře. Naše fotografie byly pořízeny až kolem 8. hodiny večerní. Byla nám však zapůjčena série fotografií od Mirka Matuly z Oseka, který zachytil situaci po rozvodnění Klenice.

Uvítáme jakékoliv další svědectví či fotografie, abychom mohli tuto událost podrobněji zachytit, zejména zprávy z dalších obcí by nám pomohly.

Meteorologická situace dne 27. 5. 2000 – vývoj (radary ČHMÚ)

Orientační mapka zasažené oblasti

Semtinská lípa

Osek (od Mirka Matuly)

další místa


Orientační mapka zasažené oblasti

Orientační mapka oblasti zasažené bouří 27. 5. 2000

Mapa (c) Kartografie Praha 1999

Modré kroužky – lokální povodně, červené křížky – skácené stromy. Vycházíme pouze ze známých údajů.
Výčet některých stromů: Vesec – jedna z 10 lip na návsi. Semtinská lípa. Roveň – jedna ze dvou lip u křížku se sv. Isidorem. Hrdoňovice – jedna ze dvou lip u kapličky. Újezd pod Troskami – jeden z několika topolů padl přes hlavní silnici. Zcela nelogicky pak působí vyvrácení jedné ze 3 lip mezi Valdicemi a Studeňany (poblíž Jičína) u sloupkových božích muk, když vyvrácená lípa byla nejzdravější ze skupiny a na závětrné straně ("schována" po směru větru).
Krupobití s vrstvou o výšce až 10 cm, která neroztála ani dvě hodiny po přívalu, bylo zaznamenáno v Újezdě, Semínově Lhotě, Liščích Kotcích, Rovensku a dalších obcích. Velikost krup dosahovala kolem 0,7 – 1,4 cm.


Server Jičín